vasario 15, 2020 Jugma UAB

Ir maitinimo įmonės neapsieina be buhalterinės apskaitos

Pagaliau įgyvendinote savo svajonę ir atidarėte kuklią kavinę, kuri, tikitės, pritrauks tik netoliese dirbančius biurų darbuotojus ar pro šalį praeinančius, o galbūt kažkada taps ir klientų galutiniu kelionės tikslu. Norint to pasiekti, reikės pasirūpinti ne tik estetiška aplinka, kokybišku meniu ar profesionaliu aptarnaujančiu personalu, tačiau ir tokiais, iš pažiūros bereikšmiais, dalykais kaip buhalterinė apskaita. Maitinimo įmonės apskaita, savaime suprantama, pasižymi tam tikrais specifiniais sričiai būdingais niuansas, tačiau pastarajai galioja bendrieji apskaitos principai bei taisyklės.

Buhalteriai apskaičiuoja ne tik atlyginimus

Nu seno gajus požiūris, jog buhalteris – tai specialistas „apsiginklavęs“ skaičiuotuvu bei grynųjų pluoštu. Tačiau šios profesijos atstovų darbas tikrai neapsiriboja vien darbuotojų mėnesinio atlyginimo apskaita ar metinių pajamų mokesčio deklaracijų pateikimu. Darbo specifiką bei apimtis įtakoja veiklos sritis bei darbovietės dydis. Specialistams tenka daug komunikuoti ne tik su įmonių vadovais, bet ir tokiomis valstybinėmis institucijomis kaip Sodra, VMI ir panašiai. Buhalteriams tenka atsakingai skambanti užduotis – bendrovės materialinių lėšų (pinigai, turtas, medžiagos, atsargos, sutartys ir panašiai) apskaita bei kontrolė. Norint tai atlikti profesionaliai, būtinas pirminių apskaitos dokumentų surinkimas, apdorojimas, buhalteriniai įrašai, tinkamai parengtos bei atsakingoms institucijoms laiku pateiktos reikiamos finansinės ataskaitos.

Kalbant apie dideles įmones, turinčias daug darbuotojų bei kasdien atliekančias didelį kiekį finansinių operacijų, neretai samdomi ir keli buhalteriai. Vienas jų gali būti vyriausias buhalteris, o kiti – buhalterio padėjėjai ar buhalteriai, kuriems patikimas konkrečios funkcijos, pavyzdžiui, jau aptartos atlyginimų apskaitos, atlikimas. Vyriausiajam buhalteriui tenka ne tik, atrodytų, gana maloni užduotis vadovauti padėjėjams, bet ir kruopštus darbas tikrinti šių atliktas užduotis bei prisiimti atsakomybę už padėjėjų darbo kokybę.

matinimo imones buhalterine apskaita

Nors visas buhalterio darbas, galima sakyti, sukasi apie skaičius bei aritmetinius veiksmus, tačiau šios srities specialistai turi gebėti ne tik pastaraisiais „žongliruoti“. Tie „pliki“ skaičiai popieriuje yra niekiniai, jei buhalteris nesupranta, ką jie reiškia bei nesugeba to paaiškinti kitiems suiteresuotiems asmenims. Taigi, nesvarbu kokioje įmonėje buhalteris dirba, jis turėtų būti ne tik žmogus–skaičiuotuvas, bet ir žmogus–analitikas, suinteresuotas domėtis įvairiais įmonėje vykstančiais procesais bei buhalterinės apskaitos svarba pastariesiems. Aišku, taip turėtų būti, tačiau teorija ir šioje srityje neretai prasilenkia su praktika. Vieni buhalteriai iš tiesų vertina savo darbą bei yra suinteresuoti tobulėti profesinėje srityje, tuo tarpu kitiems darbams tėra formalumas, kai kantriai laukiama, kada ateis ta išsvajota 17–ta valanda ir bus galima eiti namo. Vadinasi, kiekvienam vadovui tenka nelengva užduotis rasti tinkamą žmogų, kuriam gali būti patikėta įmonės buhalterinė apskaita.

Kelios buhalterinės apskaitos tvarkymo galimybės

Maitinimo įmonės apskaita ar kito pobūdžio veikla užsiimančios įmonės buhalterija gali būti tvarkoma keliais būdais. Būtina sąlyga – buhalterinės apskaitos patikėjimas kvalifikuotam, atitinkamą teorinį bei praktinį išsilavinimą toje srityje turinčiam specialistui. Tuo tarpu klausimas, kaip bus organizuojamas buhalterinės apskaitos vykdymas – vadovo sprendimas, kuris turėtų būti priimtas įvertinus tokius niuansus kaip įmonės dydis, darbuotojų skaičius, finansinių operacijų kiekis ir panašiai.

Pirmoji alternatyva – tradicinis buhalterio etatas, kai specialistas dirba nustatytomis valandomis ir gauna tam tikro dydžio mėnesinį atlygį. Jei tą mėnesį darbų buvo daug, vadovui, žiūrint į išmokėtą darbuotojui atlyginimą, širdies tikriausiai neskauda. Tačiau tada, kai darbų apimtys nebūna didelės, vadovai, tikėtina, susimąsto, ar verta mokėti buhalteriui už „nieką“.
Taip nuvertinti buhalterio darbo negalima, tačiau tenka sutikti, jog tikrai ne kiekvienai įmonei būtina turėti pastovų apskaitos specialisto etatą. Nedidelės maitinimo įmonės apskaita gali būti patikėta specializuotoms buhalterinės apskaitos įmonėms, kurioms atsiskaitoma už konkrečiai atliktus darbus, o ne jiems sugaištą laiką. Tikėtina, jog jūsų pasirinktai buhalterijos bendrovei maitinimo įmonės apskaita yra puikiai pažįstama iš anksčiau turėtų užsakymų. Tokiu būdu galima tikėtis dvigubos naudos: ne tik profesionaliai atliktų apskaitos užduočių, bet ir, galbūt, iš ankstesnių darbų atsineštos naudingos patirties.

Buhalterinės apskaitos bendrovės savo klientams siūlo galimybę naudotis nuotolinės apskaitos paslaugomis, kurios sutaupo ne tik nemažai laiko bei lėšų, bet ir įgalina bendradarbiauti klientą bei paslaugos teikėją nepriklausomai nuo šių gyvenamosios vietos.

Patikėkite visas buhalterines paslaugas profesionalams. Gera kaina. Susisiekite

UAB “Jugma”
8 657 64300
Direktorė Audronė Makrickienė

×
Turite klausimų? Susisiekite!
Susisiekite su mumis! ✉️